banner3.png
Usein kysytyt kysymykset

Onko tuulilasi haljenneena ajaminen vaarallista?

Olet huomannut halkeaman tuulilasissasi.

Halkeama tuulilasissa voi vaikuttaa näkökenttääsi ja vaikeuttaa ajamista, mutta se tekee lasista myös hauraamman.

Glassdrive haluaa kertoa, miksi on tärkeää olla ajamatta tuulilasi haljenneena.

 

Glassdrive-Onko tuulilasi haljenneena ajaminen vaarallista

 

Voiko tuulilasi haljenneena ajaa?

Lain kannalta kaikki riippuu tuulilasissa olevan halkeaman koosta. Lyhyesti sanottuna haljennut tuulilasi on ongelma, jos

  • halkeaman pituus on yli 30 cm,
  • halkeama kulkee tuulilasin koko pysty- tai poikkipinnan halki tai
  • halkeama on kuljettajan näkökentässä.

Liikennesääntöjen mukaan jokaisen moottoriajoneuvon on oltava rakenteeltaan tai varustukseltaan sellainen, että kuljettajan näkökenttä eteenpäin, oikealle ja vasemmalle on riittävä turvallista ajamista varten.

Vaurioitunut tuulilasi voi johtaa siihen, ettei auto pääse läpi katsastuksesta. Tällöin sinun on käytettävä auto jälkitarkastuksessa lasin vaihtamisen jälkeen.

 

Auton lasit ja erityisesti takalasi ja tuulilasi vaikuttavat myös ajoneuvon lujuuteen. Ilman ehjää lasia auton rakenne muuttaa muotoaan helpommin törmäyksissä.

Lyhyesti sanottuna tuulilasi haljenneena ajaminen on erittäin huono ajatus! Sille kannattaa tehdä jotakin mahdollisimman pian...

Voiko haljennut tuulilasi murtua?

Ei, auton tuulilasi on valmistettu laminoidusta lasista eli kahdesta lasikerroksesta, joiden välissä on ne yhdessä pitävä muovikalvo. Tämän vuoksi tuulilasi halkeilee törmäyksen yhteydessä eikä räjähdä tuhanneksi teräväksi sirpaleeksi.

Tästä huolimatta haljennut tuulilasi on vaarallinen: haljennut lasi on heikentynyt ja heikkenee entisestään jokaisen tärähdyksen tai iskun voimasta. Pelkkä voimakas lämpötilanmuutos (kuten ilmastoinnin päälle kytkeminen kesäkuumalla tai lämmitys tai huurteenpoisto talvikylmällä) vahingoittaa tuulilasia halkeaman kohdalta entisestään, ja halkeama voi kasvaa.

 

Glassdrive |Haljennut tuulilasi mitä sille pitäisi tehdä

 

Haljennut tuulilasi: mitä sille pitäisi tehdä?

Haljenneeseen tuulilasiin liittyy monia riskejä:

  • se vaikeuttaa ajamista
  • vähentää näkyvyyttä
  • heikentää ajoneuvon törmäyksenkestävyyttä ja voi olla lainvastainen!

Oikea ratkaisu on tarttua toimeen ja kääntyä lähimmän Glassdriven toimipisteen puoleen.

Valitettavasti haljennutta tuulilasia ei voi korjata: vaikka jotkut vauriot voidaan täyttää hartsilla (jos ne eivät ole liian suuria), halkeamaa tuulilasissa ei yksinkertaisesti voi korjata. Koko lasin vaihtaminen on siis olennaisen tärkeää.

Älä kuitenkaan hätäänny: autovakuutuksesi lasiturva kattaa tuulilasin vaihdon kustannukset (mahdollista omavastuuta tai vakuutuksen kustannusrajan ylitystä lukuun ottamatta). Siksi sinun kannattaa toimia mahdollisimman pian, jotta tuulilasi ei hajoa kokonaan: sakon uhkaakin pahempi asia on, että tuulilasin kunto on vaaraksi sinun ja muiden tienkäyttäjien turvallisuudelle!

Jäikö joku asia vielä mietityttämään?